Öka värdet på ditt hus

Även om man inte planerat att sälja, är det alltid bra att se till husets värde. Man vill att det ska öka så mycket som möjligt så att när dagen väl kommer kan man sälja det med vinst. Läget kan man inte göra någonting åt, men det går att fixa ut- och insidan för att göra det mer attraktivt där det står. 

Utsidan

green grass_377036926Gräsmattan ska vara jämn och fin, gärna med stigar till diverse andra boningar på gården (garage, lekstuga, lagård osv). Om gräsmattan har kala fläckar ska man åtgärda dessa strax innan gräsmattan sätter igång och gror. Det behöver bara bli över tio grader utomhus för att man ska kunna sätta igång. Har du problem med ogräs kan du så snabbgroende gräsfrön som hinner ta över och ta rot i gräsmattan innan ogräs börjar växa.

Riv nedfallna byggnader på tomten, ingen ny ägare vill ta itu med en rivning så fort de har flyttat in. För att få riva byggnaden behöver du ett rivningslov av kommunen. Grundtanken är om man behöver ett bygglov för att resa byggnaden, behöver man också bygglov för att riva det. Alltså kan man i vissa fall ta bort attefallshus och lekstugor utan tillåtelse. Men en del byggnader såsom äldre ladugårdar kan vara K-märkta och dessa får inte rivas.

Insidan

sauna_377866090Ett renoverat hus är dyrare än ett med renoveringsbehov. Om ditt hus inte har ett optimalt läge kan det dock vara viktigt att inte renovera med de dyraste materialen, du vill inte att höja värdet över möjligt försäljningspris. Du förlorar du bara pengar på renoveringen.

Något som du själv kan njuta av fram till dagen du ska sälja är en braskamin. Så länge man har en fungerande skorsten behöver man inte kosta på sig mycket mer än inköpspriset och där kan du komma undan billigt. Du får extra värme hela vintern och högra mysfaktor i hela huset.

En annan prishöjande renovering som inte kräver hundratals kronor (om man har rätt förutsättningar) är att installera en bastu. Om du har en betongkällare behöver du inte betala arbetskraften för att skapa en tätskikt utan kan endast lägga ut en diffusionsöppen matta längst golvet och sedan lägga granitkeramik på golvet. Sedan kan du bygga ett härligt badrum med bastu och stort badkar. En bastu kan man sätta ihop själv och kostar runt 15-20 000 för 2-4 personer och jacuzzibadkar kan man komma över billigt om man köper begagnat.